Açıklama : |
Regnum: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Classis: Magnoliopsida
Ordo: Ranunculales
Familia: Ranunculaceae
Genus: Anemone
Species: Anemone blanda (yoğurt çiçeği/dağşakayığı)
...
tepaller (renkli kısımlar) 12-15 tane, beyaz, eflatun, mavimsi, bazen pembe renkte olabiliyor.
...
yer: konya/derebucak/gembos yaylası
...
Dağşakayığı olarak da bilinen yoğurt çiçeği, bir dağlalesi türüdür. Makilik alanların, kayalıkların doğuya bakan yamaçlarında, meşe ya da meşe kütüğü, çobançırası, develik, melengiç gibi bitki diplerinde, taşlık arazilerde küme halinde olduğu gibi tek olarak da kendiliğinden yetişir. Soğuğa dayanaklı bir bitkidir. Yaprakları iri maydanozu andırır. Gövdesi seyrek tüylerle kaplıdır. Mart başından itibaren iri üç yaprağın ortasından çıkan 10 cm civarında bir sürgünün ucunda çiçek açar. Çiçeğin açılmamış hali çanı, açılmış haliyse papatyaya benzer. Çiçeğinin yirmi civarında uzun taç yaprağı bulunur. Ortada bir göbek ve çevresinde sarı üreme organları vardır. Her taç yaprak, üreme organı hizasına kadar beyaz olup üreme organının tacı gibidir. Bu taçtan sonraki kısımlar bitkiye göre beyaz, morumsu mavi ya da pembedir.
Ülkemize özgü bu bitkinin yumruları dış ülkelere satılırken neslinin azalmakta olduğu gözlenince ihracatı yasaklanmıştır.
kaynak: http://mustafayalciner.blogspot.com/2008/03/yourt-iei-anemone-blanda.html
...
baharda açan bu çiçek, köylerde yoğurdun en bol bulunduğu zamana denk geliyormuş. İnekler, koyunlar bahara doğru doğum yaptığından, haliyle yoğurdun en bol bulunduğu dönemmiş. O yüzden ‘yoğurt çiçeği’ derlermiş.”
alıntı yapılan kaynak: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=98033 |