Açıklama : |
Yükseltisi : 972 m
Max derinliği : 5m
Kökeni : Alüvyon Seti
Su Özelliği : Hafif tuzlu
Yeri: Ankara
Mogan gölü çanağı Neojen arazisinde oluşmuş bir tektonik olukta yer alan ve S-N doğrultusunda akışa sahip bulunan İncesu deresi vadisinin Gölbaşı mevkiinin kuzeyinde, doğudan gelen küçük kolların getirdiği alüvyonlarla tıkanması sonucu meydana gelmiştir. Gölün bulunduğu çukurun teşekkülünde tektonik olayların rolüde vardır. Gerçekten, göl Elmadağı kitlesinin güneybatısındaki Neojen arazisi içinde bulunan kenarları faylı, 30 km uzunluğundaki bir oluğun kuzey köşesindedir. Azami genişliği 1250 m, uzunluğu 4 km'dir. Gölün derinliği az olmakla beraber ilkbaharda seviyenin yükselmesi ile 5 m'yi bulur. Suyunda hafif bir tuzluluk vardır ve bu durum buharlaşmanın kuvvetli oluşuna bağlı bir özellik gibi görünmektedir. Kuzey tarafta gölün teşekkülüne sebebiyet vermiş olan alüvyon seddi arasından sular sızar. Fakat buharlaşma ile kaybedilen suyun fazlalığı, pek yavaş da olsa tuz birikmesine imkân hazırlamıştır.
Mogan gölü birkaç tane akarsu ile beslenir. Bunlardan biri Sukesen Deresidir. Mogan gölünün doğusunda, 10-15 km'lik bir çığırdan sonra Moganın kuzey ucundan göle ulaşır. Gölün dışarıya olan akıntısı kuzeybatı uç kısmından bir kanalla olur. Mogan gölünün kıyıları girintili ve çıkıntılıdır. Göle açılan vadi ağızlarında çok sığ olan küçük koylar vardır. Göl suları bu vadi ağızlarına doğru girmiştir. Göle boşalan dere ağızlarında ise taşınan unsurların (çakıl, kum, kil, mil) birikmesi sonucu küçük deltacıklar oluşmuştur. (Sukesen Deresi ağzı gibi.)
Gölün doğu kıyıları dik olmasına karşılık, batı kıyıları daha az eğimlidir. Kıyı şeridide daha geniştir. Dik kıyılarda yer yer küçük çapta falezler oluşmuştur. Kıyılar boyunca dolguların sürüklediği çakıl ve kumlar uzanmaktadır. Daha düzgün olan batı kıyıları boyunca yer yer plajlar uzanmaktadır.
|