Açıklama : |
İsa Çelik
Kendi yapımı el oyması çerçeve içinde Yalçın Çetin fotografıyla...
Ocak 2010 Galatasaray - İstanbul
1944 yılında Mersin’in Gülnar ilçesinde doğdu.
Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, İşletme İktisadı bölümünü bitirdi (1970).
1958 yılında fotografa başladı.
Sanatçı yapıtlarında ağırlıklı olarak “İnsan” konusunu işledi.
Sanatsal bir eylem olarak yaptığı fotograf çalışmalarının yanısıra bilim, kültür ve sanat insanları’nın portre fotografları ile Anadolu uygarlıkları fotografları yaptı. Ayrıca çok sayıda afiş ve poster ile kitap, plak, kaset ve CD kapağı hazırladı; tiyatro oyunlarına dia projeksiyon uygulamaları yaptı. Yapıtlarının pek çoğu, afiş, poster ve kart olarak da yaygınlaştı. Sanatçı tarafından çok sayıda çocuk kitabının illüstrasyonu da yapılmıştır.
“İnsan” ve “Çocuk” İsa Çelik’in yaşamındaki en önemli konulardan birini oluşturmaktadır. Çocuklar için yazdığı masallar birçok çocuk dergisinde yayınlanmıştır.
Seramik çalıştı, taş ve ağaç heykeller yaptı.
Çizgi film çalışmaları yaptı. Pek çok sinema filminde oynadı. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali ve Ankara Film Festivali Seçici Kurul Üyelikleri yaptı.
UNESCO’ya bağlı, Uluslararası Fotograf Sanatı Federasyonu FIAP’ın “Artist of FIAP” (AFİAP) ünvanına sahip olan İsa Çelik’in fotografları uluslararası sergi, yarışma ve bianellerde yer aldı.
1973’teki “İnsan” adlı ilk fotograf sergisi ile birlikte yetmişin üstünde kişisel sergi açtı.
Çok sayıda dia pozitif gösterisi yaptı.
Çok sayıda Ulusal ve Uluslararası fotograf yarışmasında değerlendirme kurulu üyelikleri yaptı.
Görsel Sanatçılar Derneği (GSD) Başkanlığı, Perde ve Sahne Sanatçıları Sendikası (PERSAİŞ) Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı(1980).
Mimar Sinan Üniversitesi’ne bağlı Fotograf Enstitüsü’nün kuruluşunda Danışma Kurulu Üyeliği yaptı.
İstanbul Fotograf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK’ın) Onur Üyesi, Profesyonel Tanıtım Fotografçıları Derneği (PFTD) Üyesi, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Danışma Kurulu Üyesi, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (UMAG) Dayanışma Kurulu Üyesi, Ruhi Su Vakfı Üyesi, Salı Fotograf Grubu Üyesi. Akşehir Fotograf İlgilileri Derneği (AKFİD) Onur Üyesi. Akşehir “Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği” Danışma Kurulu üyesidir.
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Temel Fotografçılık (Basics of Photography) dersleri verdi. Halen, İstanbul Kültür Üniversitesi, İşletmecilik Meslek Yüksek Okulu Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nde öğretim görevlisidir.
Sanatçının “Nazım Hikmet Foto-Grafik Çalışmalar Albümü”, “Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi”, “Elsanatları”, “Osmanlı’dan Bugüne Türk Fransız İlişkileri”, “Nevşehir”, Türk Fotografçıları Kütüphanesi dizisi’nden çıkan “İsa Çelik” fotograf albümü ve “Dur Gitme” (Öykü) İskele Yayınları, “Naldöken” (Öykü) Varlık Yayınları, olmak üzere yayınlanmış sekiz kitabı vardır. Üçüncü öykü kitabı, “Ölüm hazırlığı” basım aşamasındadır.
Aziz Nesin, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Sabahattin Ali, Aşık Veysel, Rıfat Ilgaz, Cevdet Kudret, Şahap Sıtkı, Can Yücel, Füruzan, Ritsos, Behzat Butak, Nusret Pulhan, Yalçın Çetin, Fahri Erdinç, Ali Osman Denizköpüğü, Hamiyet Hanım, Zehra Say, Suzan Ustan, Rutkay Aziz, İzzet Keribar, Gültekin Çizgen, İbrahim Demirel, Abdülkadir Bulut… gibi, önemli bilim, kültür ve sanat insanları üstüne yazdığı, hepsi birer öykü bütünlüğündeki yazılardan oluşan, “Katlanamadığım bir acısın, sümbül ile nergis arasında” adındaki anlatı kitabı da basıma hazırlanıyor. |