Açıklama : |
Genel Özellikler
Kanat üst yüzü turuncudur. Erkekte orta bölgede kanat yan kenarına paralel stigma bulunur. Apeks altında uydulu bir göz beneği bulunur. Arka kanat kenar alt bölgede göz benekleri vardır. Ön kanat altının orta bölgesi turuncusur ve apeks altında uydulu göz beneği görülür. Alacalı arka kanadın orta dış bölgesinde göz benekleri vardır.
Türkiye Dağılımı
Ali DEMİRSOY Listesi:
L. megera transcaspia (Staudinger, 1901): Adana, Adıyaman, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Maraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Urfa, Van, Yozgat, Zonguldak, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır.
Dünya Dağılımı
Kuzey Afrika, Avrupa, İskandinav ülkeleri, Türkiye, Orta doğu ve Orta Asya'yı da içine alan geniş bir coğrafyada yayılım gösterir.
Yaşam Döngüsü
Rakım : 0-3000m
Habitat : Orman açıklıklarını, nehir kenarlarındaki çalılık arazileri, parkları, kayalık alanları tercih ederler.
Uçuş zamanı : Mart - Eylül ayları arasında 2 bazen 3 nesil oluşturarak uçarlar.
Konukçu bitki : Tırtılları Gramineae (çayır) türü bitkilerle beslenip gelişir.
Davranış bilgisi bulunamadı
Benzer Türler ve Ayırt Edilme Yöntemleri
Diğer lassiomatalardan bol turunculu (Orta ve bazal bölgeye kadar uzanan, arka kanadı da kapsayan) görüntüsüyle kolayca ayrılır. Kanat altından teşhis yapmak gerektiğinde, ön kanadın orta dış çizgisine bakmak gerekir. Diğerlerinde bu çizgi düz devam ederken küçük esmer boncukta bu çizgi; göz beneğinin hemen altındaki damara denk gelen yerde beneğe doğru bir kavis yapar.
Tüm N/F ailesine sevgilerimle |