Açıklama : |
Bursa Yeşil Cami
Cami, adını verdiği Yeşil mahallinde olup, Yeşil külliyesi yapılarındandır. “Yeşil” adını, bir zamanlar minarelerinde bulunan yeşil renk ağırlıklı süslemelerinden aldığı düşünülür. Şimdiki minareler 1855'deki depremin ardından yapıldı. Yeşil Cami, Çelebi Mehmet tarafından aynı zamanda hükümet konağı olarak inşa ettirilen iki katlı, iki kubbeli görkemli bir yapıdır. Nakkaş Ali elinden süslemeleri 1424'de tamamlandıysa da, 1419'da inşası bitirilen caminin mimarı Hacı İvaz Paşa'dır.
İbadet mekanı, aynı eksen üzerinde üzeri birer kubbe ile örtülü iki ana mekandan oluşur. Kubbelerin çapı 13 metre, yerden yüksekliği ise 25 metredir. Her iki kubbe büyük bir kemer ve kilit taşı ile birleştirilmiştir.
İbadet mekanının iki yanındaki simetrik odalar, sancaklardan gelenlerin meselelerinin görüşüldüğü yerler olarak yapıldı. Doğudaki oda Anadolu Beylerbeyliği’nden gelenler için, batıdaki oda Rumeli Beylerbeyliği’nden gelenler için kullanılıyordu. Daha sonraları bu odalar mahkeme salonu olarak kullanıldı. Girişin iki yanındaki merdivenlerle üst kata çıkılır. Yapının üst katında ortada hünkar mahfili, iki tarafında saray daireleri bulunur.
Yeşil Cami'nin inşasından sonra batısına medrese, doğusuna imaret yapıldı. Medrese, “Sultaniye Medresesi” olarak anılırdı. Medrese binası, günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılır. Caminin karşısında Bursa'nın en değerli anıtsal yapılarından biri olan Yeşil Türbe bulunur. Bursa’daki “Sultan Han” ve “Fidan Han” adlı hanlar, Yeşil Cami’nin inşasından sonra Çelebi Mehmet’in isteği ile Hacı İvaz Paşa tarafından Yeşil Cami’ye gelir sağlamak için inşa edildi.
Caminin büyük ve olağanüstü oyma süslemeleri bulunan ana kapısı kuzey cephede yer alır.
|