Fotoğraf Galerisi - Netfotograf fotoğraf paylaşımı platformu
  Anasayfa Foto Haber Donanım Forum Foto Market Fotoğraf Galerisi Seri İlanlar Eğitim Fotoğraf Gezileri Reklam İletişim
fotoğraf galerisi
 
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla:
Yeni Üye / Şifremi Hatırlat
Tozlaşmalar Zamanı.... - Fotoğraf: Şerafettin Çalışır DOKUNMA - Fotoğraf: Ali Tuzcu KapıdaKiler - Fotoğraf: Cemal Sepici Duel 2 - Fotoğraf: Erol Özdemir Ufkumda batmayan güneş - Fotoğraf: Bekir Karaca
25 Nisan 2024, Perşembe
» Fotoğraf Galerisi
  Ayın Konusu
  Bitkiler
  Dijital Çalışmalar
  Hayvanlar
  İnsan
  Macro
  Manzara
  Netfotograf Özel
  Sanatsal - Teknik
  Siyah Beyaz
  Su Altı
  Şehir - Mimari
  Yaşam
  Yetişkin
  Diğer
 
 
» Fotoğrafça
Çekim Modları (p, S, A, M)
ocaklilarP (Program) Modu:      Bu modda, perde hızı ve diyafram seçimi makineye bırakılır. Amaç, perde hızı ve diyafram değerlerine çok fazla kafa yormadan çekim yapmaktır. Genellikle, ışığın yeterli olduğu durumlarda ve/veya sözü edilen ayarları değiştirmeye zaman bulunamadığı durumlar...
Devamı »
 
» Aktif Üye/Ziyaretçi
Üye: azacemi, (1)
Ziyaretçi: 1728
 
Toplam Üye: 282367
Dün: 2
Bugün: 0
 Fotoğraf Arama
 

Edirne Askesi Hastanesi

Edirne Askesi Hastanesi
 

Fotoğrafın büyüğünü ve exif bilgilerini görüntülemek için fotoğrafın üzerine tıklayın


teknikeredirne

teknikeredirne

Portfolyo
için
tıklayın

Edirne Askesi Hastanesi

Makina : Sony Alpha DSLR-A900
Objektif / Filtre :
Kategoriler : Mimari
Eklenme Tarihi : 4 Nisan 2020
Görüntülenme : 241
Açıklama :

Merkez Askeri Hastanesi kalıntıları, doğusunda Tunca
nehri bulunur. Sarayakpınar, Avarız, Ekmekçi köylerine giden yolun 3. km'de, yolun doğusunda, Piyade kışlasının (halen kapalı cezaevi olarak kullanılan bina) arkasında Tepebağlar mevkisinde Müşir Veysel Paşa zamanında bin yataklı olarak 1889 yılında inşa ettirilen Kışlada birbiriyle bağlantılı iki bloktan oluşan L düzenli bina ile hamam görülür. Tarihi vesikalarda bahsi geçen caminin kalıntılarına rastlanılmamıştır. Çöplük alanının genişlemesi sonucu kuzey kalıntıları çöplüğün altında kalmıştır.

Trakya Üniversitesi emekli öğretim üyesi ve Edirne'nin Sağlık ve Sosyal Tarihi adlı kitabın yazarı Yrd. Doç. Dr. Ratip Kazancıgil, Edirne Merkez Askeri Hastanesi'nin Balkan Savaşı'nda büyük bir işlevi olduğunun bilindiğini, o dönemde hastanenin koridorlarının dahi hastalarla dolup taştığının ve savaş sırasında yaralanan askerlerin yanı sıra şiddetli geçen kış yüzünden donan askerlerde tedavi edildiğinin kaynaklarda yer aldığını belirtir.

Hastanenin bahçesinde salgın hastalıklardan ölen askerlerin anısına çeşme yaptırıldığını bildiren Kazancıgil, bu çeşmenin kitabesinden, savaş dışında pek çok askerin koleradan öldüğünün anlaşıldığını ifade eder.

Edirne Eski Askeri Hastanesi’nin önünde bulunan çeşme 1915 yılında yapılmıştır. Edirne’nin Osmanlı-Rus ve Balkan savaşlarının anısını yansıtan çeşmenin kitabesinde 1911-1912 yıllarında koleradan 581, tifüsten 344 ve hummadan 72 kişinin; 3 hekimin de tifüsten şehit olduğu yazılıdır. Bu nedenle çeşme şehitlerin anısı için yapılmıştır.
Bu çeşme 1971 yılında Eski Cami yakınına ve Bedesten’in önüne nakledilmiştir. Hastanenin bahçesine meydan çeşmesi olarak yapılan bu çeşmenin cephesi 15.00 m., yüksekliği 5.00 m., derinliği de 1.00 m.dir. Kesme köfeki taşından yapılmış olan çeşmenin sivri kemerli nişleri ve Rûmili, palmetli kitabesi vardır.

Çanakkale Savaşı'nın ardından ordusuyla Edirne'ye gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün hastaneyi ziyaretini, hastane röntgen uzmanlarından ve hastanenin başhekimi Doktor Rifat Osman'ın anılarında aktardığını belirten Kazancıgil, ''Anılarda Atatürk'ün Edirne'ye gelişinde Edirneliler'in coşkulu bir karşılama hazırladıkları belirtiliyor'' der.

Edirne Merkezi Askeri Hastanesi, 1941 yılında Gemlik'e taşındı. Hastane binası, daha sonra jandarma okulu olarak hizmet verdi, bir süre de boş kaldı. Bölgenin önemli askeri hastanelerinden olan Edirne Merkezi Askeri Hastanesi binası, 1985 yılına kadar ayakta kalı, bugüne ise sadece yıkık bir duvarı ulaştı.

Tosyavizade Rıfat Osman “Edirne Rehnüması” adlı eserinde, askeri hastanenin Tepe bağları mevkiinde ve tulle tarzında yapıldığını belirtir. Bina ile ilğili ayrıntılı bilgiler, Ahmed Badi’nin “Edirne Şehri Tarihi” adlı eserinde şu ifadelerle anlatılmaktadır:
“Bu hastane, piyade kışlasının batı yönünde ve dikdörtgen şeklinde olup hazarda sekiz yüz, seferde bin iki yüz hasta eri alabilecek büyüklükdedir.
(H:1305-M:1887) tarihinde yapımına başlayıp (H:1307-M:1889) tarihinde tamamlanmıştır. Yirmi dört koğuş, bir mutfak, büyücek bir hamam, bir çamaşırhane, bir depboy, muntazam bir eczane, geniş bir poliklinik, müdür,baştabip, eczacı, yazı işleri ile subay ve görevliler ve hizmetliler ile muntazam odalar vardır ki, toplam yetmiş oda ile yirmi dört koğuştan oluşmaktadır.”

İp : 24.***.**2.79
   
Edirne Askesi Hastanesi yorumları

ertugrulkoca

ertugrulkoca

üye
(Amatör)

Yurtdışı

 

Çok güzel fotoğraf çekimi olmuş.
Emeğinize sağlık tebrikler.Selamlar saygılar.
Tarih: 5 Nisan 2020, 00:37 - İp: 87.***.**5.136
  ----------------
 
 
     

Sayfa(lar): 1

Gri skala
*Netfotograf Fotoğraf Galerisi'ndeki fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların sahiplerinden izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

 

Manzara Bitkiler Hayvanlar İnsan Netfotograf Özel Yaşam Ayın Konusu
» Deniz » Çiçekler (Evcil) » Hayvanlar (Evcil) » Çalışan İnsan » Foto Sende (Oyun) » Haber » Bisiklet (2009 Haziran)
» Doğa » Çiçekler (Yabani) » Hayvanlar (Yabani) » Çocuk & Bebek » Foto Öykü » Komik » Ekonomi (2008 Haziran)
» Gökyüzü & Bulutlar » Meyveler » Kediler Köpekler » Eller & Ayaklar & Gözler » Nf Buluşma Noktası » Sahne » Detaylar (2008 Mayıs)
» Gün Doğumu Batımı » Türkiye Florası » Kuşlar » Gölgeler & Silüetler » Üst Bant Arşiv » Sokak » Çocuk Olmak (2008 Nisan)
» İlkbahar Dijital Çalışmalar » Türkiye Faunası » İnsan Manzaraları Şehir - Mimari » Spor » Kadın (2008 Mart)
» Kış » Dijital Kurgu Sanatsal - Teknik » Portre » İç Mekan Su Altı » Çalışan Çocuklar
» Nehirler Şelaleler Göller » HDR » Detay Makro » İstanbul » Su Altı » Işık
» Panoramik » Manipülasyon » Gece Çekimleri » Bitki » Kapılar Pencereler Siyah Beyaz » Korku
» Sonbahar Yetişkin » Soyut » Böcek » Kültürel Miraslarımız » Siyah Beyaz » Siyah Beyaz Hatıra
» Yaz » Erotik » Reklam & Moda » Kelebek » Mimari Diğer » Türk İnsanı
  » » Diğer » Obje » Şehir » Diğer » Yeni Yıl
         
» Zıtlıklar
©Copyright 2002 - 2009 - Sitemiz, Türkiye'nin en hızlı Web Hosting sunucularında, Radore Hosting'de barındırılmaktadır.