Açıklama : |
Burası benim memleketim, Afyonkarahisar/Kızılören İlçesi, karşıda görünen sıra dağlar Kumalar adıyla bilinir, buraya sığarsa sizlere hikayesinide anlatmak istiyorum
İnce Memed'in kimliği, hikayesi, türküleri hakkında:
Musa Seyirci ve Ahmet Topbaş'ın Anadolu Sanat Yayınları, 12. sayısı (İstanbul - 1985), "İnce Memed Üzerine" konulu yayınından;
Yazar Oktay Akbal, İnce Memed'i, "gerçekte yaşamamış bir kişi" diyerek, bir yazarın düşsel bir yaratısı olarak kabul eder.
Öte yandan ilk cildini 1955 yılında yayınlayan ünlü sanatçımız Yaşar Kemal, "İnce Memed" romanının okuyucu tarafından beğeni kazanması üzerine Ekim 1984'te üçüncü cildini de yayınlamıştır. Yazarımız, özellikle ikinci ve üçüncü cildinde tamamen düşsel bir İnce Memed yarattığı gibi, İnce Memed'i Çukurova’ya maletmiştir.
Ancak, düşsel İnce Memed'in dışında Afyonkarahisar yöresinden Çukurova'ya giden ve adına türküler yakılan, yaşayan gerçek bir İnce Memed vardır.
İnce Memed gerçeğini Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinin Göçerli köyünde oturan İnce Memed'in oğlu İnce Ramazan ve İnce Ramazan'ın dayısının oğlu Ömer Bıyık'tan dinledik.
Söylenenleri, küçük düzeltmeler yaparak okuyucuya aktarmadan önce, İnce Memed'in köyü hakkında kısa bilgi verelim.
Göçerli köyü, Çay – Dinar yolu üzerinde olup yolun batısındadır. Köyün anayola uzaklığı yaklaşık 1,5 km. ve Çay ilçesine ise 37 km. dir.
İnce Memed'in dayıları olan Hacı Kadı ve Tat Kerim yaklaşık 1910 yıllarında Göçerli köyüne yerleşirler. Saçıkaralı Aşiretinden olan ve göçer olarak yaşayan Gülceğizoğlu Ramazan'ı ve oğlu İnce Memed'i toprağa yerleşmek üzere akrabaları olan Hacı Kadı ve Tat Kerim çağırırlar. Gülceğizoğlu Ramazan ve oğlu İnce Memed, 1918 yılında Göçerli köyüne koyun ve keçi sürüleri ile gelip yerleşirler.
İnce Memed, Göçerli köyüne yerleştikten sonra güzel bir kızla ikinci evliliğini yapar.
Aslında, Senem adlı kızla Genelli köyünde oturan ve Buhurcular'dan Ali Efe evlenmek ister.
Buhurcular, yeni gelen bir göçerin Senem gibi güzel bir kızla evlenmesini içlerine sindiremezler. Ve bir neden yaratarak olay çıkartmak isterler.
İnce Memed'in kademe kıyısındaki korunmuş çayırına Buhurcular, çobanları vasıtasıyla koyun salarlar. Durumu gören İnce Memed, Buhurcuları birkaç kez uyarır. Ancak uyarmak sonuç vermez. Bir keresinde çobanların yine çayıra koyun saldıklarını gören İnce, çobanları uyarır. Bu kez iki kişi olan çobanlar İnce Memed'in üzerine yürürler, kavga başlar. Kavga sırasında çobanlardan birisini çenesinin altından vurur ve öldürür. Diğer çoban da canını zor kurtarır.
Buhurcular oldukça kalabalıktır. İçlerinde iyi de nişancıları vardır. Ali Efe, Buhurcu Yusuf, Koca İbrahim ve Topal Mehmet gibi. Buhurcular İnce'yi öldürmek için çeşitli hile yollarına başvururlar. Paralı adam tutarlar. İnce'nin yakın akrabalarını tahrik ederler, bir türlü baş edemezler.
Bir gün Buhurcular, İnce'yi vurması için Deli Kerim adlı bir yörüğü parayla tutarak Gülceğizoğlu'nun çadırına gönderirler. Çadıra konuk olan Deli Kerim birkaç gün İnce Memed ile beraber yer içer, onlarla yatar kalkar. Amacı Memed'i gece uyurken öldürmektir. Ancak buna cesaret edemez. Kerim, Memed'in kademe kıyısına ot getirmeye gideceğini söz sırasında öğrenir. Memed'den önce anılan yere giderek pusuya yatar ve İnce'nin gelmesini bekler. Otluğa annesiyle birlikte gelen Memed, kağnıya ot yüklerken, pusuda yatan Kerim silahını ateşler ve Memed'i bacağından yaralar. Oradan kaçabilmek için sığır sürüsü arasına karışarak Aydoğmuş köyüne doğru koşarken İnce de onu görmüş olur.
Yaz sonuna doğru İnce'nin ayağı iyileşir. Ancak Buhurcular, Gülceğizoğlu obasının huzurunu iyice kaçırmışlardır. Arada kan davası vardır.
Bu huzursuzluğa dayanamayan Gülceğizoğlu, obayı göçe hazırlar. Göç yolda iken Buhurcular da çadırı basarlar. Ancak para bir önceki yurtta olduğu için çadırda para bulamazlar ("Yurt" göçerlerin konakladıkları yerdir. Göç sırasında soyulmamak için dağarcığın içine koydukları parayı bir önceki yurda topr |