Açıklama : |
izleyen ve yorumlayan dostlara tesekkürler sevgiler..
kuşun ismini bilmiyorum..
kuşun ismini öğrendikten sonra bilgiler aşağıya ekliyorum..
ALAKARGA...
Tanımı
En renkli Kargadır. Kanat lekeleri mavi ve beyaz, kuyruk sokumu beyaz, kuyruğu siyahtır. Uçuşta beyaz kanat paneli, kuyruk sokumu ve siyah kuyruğu ile hemen tanınır. Genellikle keskin çığlığı ile yerini belli eder. Kanatları kısa ve yuvarlaktır, uçuşta zayıf ve dalgalıdır, yerde zıplayarak ilerler. Genellikle tek başına yada küçük gruplar halinde bulunur. İlkbahar gösterilerinde dahabüyük gruplar oluşturabilir. gömer.
Habitatı
Ormanlar, meyve ve zeytin bahçeleri, büyük parklar, bahçeler ve bazan da şehir parklarında yaşarlar ve ürerler.
Yayılışı ve Yerel Adlar
Tüm Avrupa, Anadolu, Kuzeybatı Afrika ve Hazar Denizinin Batısında ve Güneyinde yayılış gösterir.Manisa ve İzmir' de Alakabak, Rize de Çiğa, Yalova' da Kestanecik, Muğla' da Malaç ve Merge, Şanlıurfa' da Kırrık, Mersin' de Alaabak, Artvin' de Çiki gibi isimler ile de bilinir.
Popülasyon
Avrupa' da ve Anadolu' da toplam 15-20 Milyon civarında bir popülasyonu olduğu tahmin edilmektedir.
Davranışları
Alakarga, yemek için topladığı palamutları birer birer toprağa gömer. Önce bir delik kazar, palamudu içine koyar ve daha sonra diğer hayvanların bunu fark etmemesi için itinayla deliğin üstünü kapatır.Bu yerleri daha sonra tekrar bulabilmek için dikkatlice işaret koyar. Belli ağaçlar, düşmüş kütükler, kaya parçaları gibi nesneleri işaret olarak kullanır. Hatta bazen buralara küçük taş parçaları taşıyarak yanlarına işaret koyar. Birçok kuş, tohumları bu yöntemle saklar. Bazı türlerin günde binden fazla tohum depoladığı kaydedilmiştir. Fındıkkıranlar bir mevsimde toplam 100.000 gibi yüksek miktarda tohum depolarlar.. Yapılan deneyler kuşun 9 ay sonra tohum gömdüğü yeri bulduğunu göstermiştir. İyi hafızasına rağmen bu kuşların gömdüğü meşe palamutlarını unuttukları yerler devardır. Bu da meşe filizlerinin tekrar yeşillenerek topraktan çıkmasını sağlar.
Ses-Ötüşü
Genellikle keskin bir çığlığı vardır. Yerini hemen belli eder. "Skeeek, Skeeek" sesi özellikle tehlike anında duyulur. Diğer sesleri kargalara benzer çığlıklar, berrak bir "Kiyu", Gıcırtı benzeri sesler ve şahine çok benzeyen bir "Hiyee" şeklindedir.
|