Açıklama : |
İlk makro denemelerimden bir arşiv çalışma. Pulları her zaman küçük boyutta görmekteyiz. Makro çekim yapıp (10x15cm.) boyutunda izleyince ilginç görüntüler ortaya çıkmıştı. Bir çok tanıdığım kişi de ilginç bulmuştu. Pul ve benzeri koleksiyon meraklısı ve tüm NF ailesi fotoğraf severlerin görüşlerine.. Saygılarımla..
Son yıllarda yaşanan soykırım ile gündemde olan ve halen kendini toparlayamayan Afrika ülkesi Ruanda’ya ait 1975 yılı basımlı koleksiyon pulları..
Pul koleksiyonculuğu (pulculuk):
Pulculuk târihi, pul kullanma târihiyle ortaya çıktı. Her ülkenin değişik ve ayrı ayrı özelliklere sâhip pul basmaları, bu koleksiyona insanların merakını arttırdı. Bir de pul koleksiyonunda masraf ve fazla külfet olmayışı dünyâya yayılmasına sebep oldu. İlk pul koleksiyonculuğu 1841’de İngiltere’de başladı, 1862-1865 yıllarında ise artık bütün dünyâda pul koleksiyoncularına rastlanmakta idi. Diğer koleksiyonculuklar gibi, pul koleksiyonculuğu da kişilerin sâhip oldukları bir meraktır. İnsanın, bilhassa çocukların kişiliklerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Ülkemizde ise ilk pul örneklerine 1840yılında karşılaşılmaktadır.
Koleksiyon değerini kaybeden pullar:
Pulların kenarlarında bulunan “tırtıl” ismi verilen zımba deliklerinin bir tanesinin bile kopuk olması, arkasında sıyrık ve kazıntı bulunması, üzerinde yırtık, buruşuk gibi durumun olması, pulun üzerinde posta damgasından başka herhangi bir lekenin bulunması, üzerine herhangi bir maddenin damlaması, pulun bütün değerini sıfıra indirir. Bu pul dünyâda aranan tek bir pul olsa bile durum yine aynıdır. Bugüne kadar dünyâca bilinen en ünlü pul koleksiyonu Avusturyalı Philippe la Renoteire Von Ferrari’nin koleksiyonudur. En değerli pul ise 50.000 dolara satılan bir centlik İngiliz Guyanası puludur.
Kaynak: http://www.turkansiklopedi.com/bilim-ve-doga/60-uygulamali-bilimler/17122-pul-ve-pulculuk.html
|