Açıklama : |
Paragat (parakete, barigat); suyun içinde asılı veya dibe uzanmış, serili olarak duracak şekilde düzenlenmiş, bir beden üzerinde çok sayıda kösteğe bağlı iğne taşıyan balık avcılığı aracıdır.
Bu sistem genellikle bir sele, bir tambur, kutu içinde beden misinası ve köstekleri, iğneler, fırdöndü çeşitleri ile oluşturulur. Paragatın bir ucuna şamandıra, diğer ucunada sabit kalması için ayak taşı bağlanır. Bu sayede hem paragatın yerini bilirsiniz, hem de düzeneğin akıntıyla beraber kaymasını önlersiniz. Daha sonra teknenizi sağa sola yavaş yavaş kırarak hareket ettirirsiniz. O sırada sepetin başında olan kişi de birer birer köstekleri çıkarıp yavaşça suya bırakır. Toplama zamanı geldiğinde de ayaktaşı ile şamandıra kontrollü şekilde paragat sepetinin içine düzenle yerleştirilir.
Bu işlemi ilk kullananlara tavsiye edilen, kösteklerin 40 dan fazla olmamasıdır. Çoklu köstek kullanımından sakınılması, hem asabiyete yol açmasından, hem de fiziken zahmetli oluşundandır. Çünkü çok fazla yem gider. Dikkat ve beceri gerektirir. 100-300 arası köstekli paragatları bu işi ticaret için yapan balıkçılar kullanır. Fotoğraftaki balıkçı 150 köstekli paragat kullanıyordu.
Zemine ve av hedefine yönelik tercih edeceğiniz bir kaç paragat çeşidi var. Mesela kumluk bölge için kullanılan paragatlara dip paragatı, 1-2 kulaç yukarda olmasını isterseniz orta su paragatı, bir de hemen zeminin üstünde durmasını istediğimiz dip üstü paragatından söz edilebilir.
Paragat uygulamasında tercih edilen malzemeler hedeflediğiniz balığa göre farklılıklar gösterir. Fakat değişmez olan misinanın normal oltalara göre daha kalın olması gerektiğidir. Çünkü sistem suda uzun süre kalır ve dayanıklılığı da ona göre sağlam olmalıdır. İğne ve yem seçimleri de yine hedeflenen balıklar doğrultusunda olur. Levrek, çupra türü balıklar için farklı, kefal için de farklı iğne ve yemler kullanılır. İzmir. |